
Královéhradecký kraj patří k nejvýznamnějším oblastem České republiky, a to nejen díky své poloze, ale především kvůli Krkonošům, které jsou jeho největším přírodním bohatstvím. Tento kraj nabízí nespočet možností pro turistiku, historické poznávání i rekreaci. Srdcem regionu je Hradec Králové, moderní univerzitní město s bohatou historií, avšak největším lákadlem zůstávají bezesporu Krkonošské hory s dominantní Sněžkou.
Královéhradecký kraj v kostce
Kraj se rozkládá na severovýchodě Čech a sousedí s Polskem, což mu dodává mezinárodní charakter. Kromě Krkonoš zde najdeme i Orlické hory, Kladskou kotlinu nebo malebné Podorlicko. Mezi významná města kromě Hradce patří také Trutnov, Náchod, Dvůr Králové nad Labem či Jičín, známý díky pohádkám o Rumcajsovi.
Hospodářství kraje je rozmanité – od průmyslových podniků v Hradci Králové a Trutnově, přes textilní výrobu, až po cestovní ruch, který je díky horám a kulturním památkám jedním z pilířů regionu.
Krkonoše – hory plné života
Krkonoše jsou nejvyšším pohořím České republiky. Jejich královnou je Sněžka se svými 1603 metry, kam každoročně míří tisíce turistů. Celé pohoří je chráněno jako Krkonošský národní park (KRNAP) a patří mezi biosférické rezervace UNESCO.
Hory jsou proslulé svou pestrostí přírody – od horských luk a rašelinišť až po hluboké smrkové lesy. Návštěvníci zde mohou potkat sviště horské, tetřívky, nebo obdivovat vzácné rostliny jako pětiprstku žežulník či koniklece.
Turisté si vybírají z množství značených tras, mezi nejoblíbenější patří cesta z Pec pod Sněžkou na vrchol, výlet k Pančavskému vodopádu nebo procházka po Krkonošské magistrále. V zimě se Krkonoše mění v centrum lyžování, zejména v areálech Špindlerův Mlýn, Harrachov nebo Černá hora – Pec.

Kulturní a historické bohatství
Královéhradecký kraj však není jen o přírodě. Najdeme zde mnoho hradů a zámků, jako je hrad Kost, zámek Opočno nebo Ratibořice, kde se odehrává děj Babičky Boženy Němcové. Dvůr Králové nad Labem se pyšní slavným safari parkem, který patří mezi největší v Evropě.
Oblast je rovněž spjatá s lidovými tradicemi – například výroba betlémů v Třebechovicích, která je unikátní nejen v Česku, ale i v celém světě.
Lidé a turistický ruch
Pro místní obyvatele jsou Krkonoše zdrojem obživy i hrdosti. Cestovní ruch dává práci tisícům lidí, kteří provozují penziony, hospody, lanovky a starají se o udržování tras. Kraj se však snaží o udržitelný turismus, aby se krásy hor zachovaly i pro další generace.
Turisté si kromě sportovního vyžití odnášejí i vzpomínky na regionální kuchyni, kde hrají roli jednoduchá, ale sytá jídla. Jedním z typických pokrmů je krkonošské kyselo.
Recept: Krkonošské kyselo
Ingredience (na 4 porce):
- 1 litr vody nebo vývaru
- 250 ml kvasného žitného zákvasu
- 200 g brambor
- 3 vejce
- 1 velká cibule
- máslo, kmín, sůl
- případně sušené houby
Postup:
- Do hrnce nalijte vývar a přidejte nakrájené brambory, osolte a okmínujte. Vařte do změknutí.
- Mezitím si na pánvi osmahněte cibulku na másle, případně s přidanými houbami.
- Když jsou brambory měkké, přilijte žitný zákvas a povařte asi 10 minut.
- Do polévky rozklepněte vejce a nechte je vcelku zavařit, případně rozmíchejte pro hustější konzistenci.
- Nakonec přidejte osmaženou cibulku a dochuťte podle potřeby.
Výsledkem je sytá a kyselkavá polévka, která zahřeje po horské túře a patří k symbolům krkonošské kuchyně.
Královéhradecký kraj je region, který v sobě spojuje krásu historických památek, kouzlo lidových tradic a majestátnost Krkonoš. Ať už člověk hledá dobrodružství v přírodě, kulturní zážitky nebo odpočinek v lázeňských městech, zde nalezne vše. Především Krkonoše dokazují, že tento kraj má výjimečné místo nejen na mapě, ale i v srdcích lidí.
















