Cestování je nejenom o objevování nových míst, ale také o ochutnávání místních specialit a exotických chutí. Představujeme vám seznam 12 exotických jídel z různých koutů světa, která byste měli vyzkoušet na svých cestách.
1. Pad Thai, Thajsko
Pad Thai je jedním z nejznámějších thajských jídel. Jedná se o smažené rýžové nudle s vajíčkem, tofu, krevetami (nebo kuřecím masem) a dochucené tamarindovou pastou. Je to dokonalá kombinace sladkých, kyselých a ostrých chutí.
2. Sushi, Japonsko
Sushi, tradiční japonské jídlo, je světoznámé. Je to umění připravit jednoduché, ale elegantní kousky z ryb a rýže. Ochutnávka čerstvého sushi v Japonsku je zcela jiný zážitek než jeho konzumace kdekoli jinde.
3. Tagine, Maroko
Tagine je marocké pomalu vařené jídlo, které se obvykle připravuje v charakteristickém hliněném hrnci. Může obsahovat různé druhy masa, zeleninu a sušené ovoce a je známé svými bohatými a aromatickými chutěmi.
4. Ceviche, Peru
Ceviche je peruánský pokrm z čerstvých ryb marinovaných v citrusových šťávách, obvykle limetce, s cibulí, koriandrem a chilli. Je to osvěžující a lehké jídlo, ideální pro horké letní dny.
5. Peking Duck, Čína
Peking Duck je slavné čínské jídlo, které se vyznačuje svou křupavou kůží a šťavnatým masem. Podává se s tenkými palačinkami, jarní cibulkou a sladkou fazolovou pastou.
6. Kimchi, Jižní Korea
Kimchi je tradiční korejská příloha, která se vyrábí fermentací zeleniny, obvykle čínského zelí, s různými kořením. Je to základní součást korejského jídelníčku a je známé pro svou pikantní a kyselou chuť.
7. Masala Dosa, Indie
Masala Dosa je populární jihoindické jídlo. Jedná se o tenkou a křupavou placku z rýže a čočky, plněnou pikantní směsí brambor a cibule. Podává se s kokosovým chutney a sambar (zeleninovou polévkou).
8. Jerk Chicken, Jamajka
Jerk Chicken je jamajský grilovaný pokrm, který se vyznačuje silným kořeněním. Marináda pro kuře obvykle obsahuje směs chilli, tymiánu, skořice, muškátového oříšku a dalších koření.
9. Moules Frites, Belgie
Moules Frites, což jsou mušle s hranolkami, je klasické belgické jídlo. Mušle se obvykle vaří ve víně s bylinkami a podávají s křupavými hranolkami.
10. Empanadas, Argentina
Empanadas jsou argentinské kapsičky plněné masem, sýrem, zeleninou nebo jinými ingrediencemi. Pečou se nebo smaží a jsou skvělým snackem na cestách.
11. Tom Yum Goong, Thajsko
Tom Yum Goong je ostrá thajská polévka s krevetami. Je plná chutí jako citronová tráva, galangal, chilli a koriandr a je známá pro svou pikantní a kyselou chuť.
12. Baklava, Turecko
Baklava je sladký turecký dezert vyrobený z vrstev tenkého těsta, plněný ořechy a zalitý sirupem nebo medem. Je to bohaté a sladké zakončení jakéhokoli jídla.
Ochutnání těchto exotických jídel vám umožní nejenom prožít lokální kulturu, ale také rozšíří vaše chuťové obzory. Každé z nich představuje unikátní kombinaci chutí a technik přípravy, které odhalují bohatství a rozmanitost světové kuchyně.