
Na severovýchodě Maďarska, v malebném kraji na soutoku řek Tisy a Bodrogu, se rozprostírá legendární oblast Tokaj – kraj, kde víno není jen nápoj, ale součást kultury, historie i národní identity. Tokajské víno, především slavné Tokaji aszú, je označováno za „krále vín a víno králů“ a svou pověst si získalo už v dobách habsburské monarchie. Dnes je Tokajská vinařská oblast zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO a patří k nejvýznamnějším vinařským regionům světa.
Jedinečný terroir a přírodní podmínky
To, co činí tokajské víno výjimečným, je kombinace specifického klima, sopečné půdy a jedinečné přírodní mikroflóry, která napomáhá tvorbě tzv. ušlechtilé plísně – Botrytis cinerea. Tato plíseň napadá hrozny za specifických podmínek – střídání vlhka a sucha na podzim – a způsobuje vysychání bobulí, čímž se zvyšuje jejich cukernatost i koncentrace aroma. Výsledkem je základ pro aszú víno, které se vyrábí z ručně sbíraných, přezrálých a „botrytických“ bobulí.
Pěstují se zde především bílé odrůdy, zejména Furmint, Hárslevelű a Sárga Muskotály (žlutý muškát). Tyto hrozny dávají vínům strukturu, svěžest a dlouhověkost, zatímco samotná oblast Tokaj nabízí ideální podmínky pro zráním vína ve sklepích, které jsou často vytesané do vulkanické tufové skály, čímž se udržuje stabilní teplota a vlhkost.
Tokaji aszú – tekutý poklad
Hlavní hvězdou tokajské produkce je bezpochyby Tokaji aszú, dezertní víno vyráběné unikátní metodou smíchání ušlechtilých bobulí s mladým vínem nebo moštem, které následně zraje v dubových sudech několik let. Podle množství přidaných aszú bobulí (tzv. putňa) se vína označují jako 3 až 6 puttonyos, přičemž čím vyšší číslo, tím sladší, silnější a komplexnější víno.
Tokaji aszú je ceněno pro svou medovou barvu, jemné tóny sušeného ovoce, karamelu, citrusové kůry, ale také svou přirozenou kyselost, která vyvažuje sladkost a činí z něj víno s obrovským archivačním potenciálem – některá vína vydrží zráním desítky, dokonce stovky let.
Dalším pokladem regionu je Tokaji Szamorodni, víno vyráběné z hroznů, které obsahují jak zdravé, tak botrytické bobule, čímž vzniká polo- až sladké víno s výraznou strukturou a komplexností. Oblíbená jsou i suchá tokajská vína, která v posledních letech získávají na popularitě díky svému minerálnímu charakteru a eleganci.
Historie zakořeněná v révě
První zmínky o vinohradnictví v Tokaji pocházejí již z 12. století, ale skutečný rozmach nastal v 16. a 17. století, kdy se tokajské víno stalo oblíbeným nápojem šlechtických dvorů po celé Evropě. Tokaji aszú pili ruští carové, francouzští králové, polští králové i rakouští císaři. Sám Ludvík XIV. údajně prohlásil tokajské víno za „víno králů a krále vín“.
V 18. století byl Tokaj jednou z prvních vinařských oblastí na světě, která byla regulována zákonem – vznikl zde systém klasifikace vinic, který předběhl i slavné francouzské regiony. I přes úpadek během komunistického období si Tokaj udržel svou pověst a po roce 1990 zažil renesanci díky návratu tradičních postupů, investicím a důrazu na kvalitu.

Městečko Tokaj – srdce vinařského regionu
Samotné město Tokaj je malebné historické městečko s klidnou atmosférou, úzkými uličkami, vinnými sklepy a vinařskými domy, které lákají návštěvníky k ochutnávce a posezení u sklenky. Mezi hlavní atrakce patří Muzeum Tokajského vína, vinné galerie, degustační sklepy a vinobraní, které se koná každoročně na podzim a přináší do města slavnostní atmosféru s hudbou, tancem a tradiční kuchyní.
V okolí Tokaje se rozkládají vesnice jako Mád, Tarcal, Tállya nebo Sárospatak, kde najdete další významné vinaře a tradiční sklepy. Mnoho vinařství nabízí řízené degustace, exkurze do sklepů, ale i ubytování ve vinařských usedlostech, což činí z návštěvy regionu komplexní a autentický zážitek.
Kultura, příroda a vinařská duše
Tokaj však není jen o víně – je to kraj, kde se snoubí přírodní krásy s kulturním dědictvím. Můžete se vydat na plavbu po Bodrogu, projet se na kole mezi vinicemi, navštívit barokní kostely, zámky, nebo si užít klidné výhledy na vinice zalité sluncem. Tokajská oblast je také významným biotopem a ptačí rezervací, což ocení milovníci přírody.
Celý region nese v sobě hlubokou vinařskou spiritualitu – je to místo, kde každý hrozen má svůj příběh, každý sklep nese paměť generací a každá sklenka vína otevírá novou kapitolu.
Tokaj – víc než jen nápoj
Tokaj je víc než jen jméno na etiketě – je to životní filozofie, kraj s duší, a tradice, která přetrvává staletí. Návštěva tohoto kouzelného regionu je cestou do světa, kde se pracuje s úctou k přírodě, s láskou k řemeslu a s vírou, že víno může vyprávět příběhy.
Až příště pozvednete sklenku tokajského aszú, vzpomeňte si, že držíte v ruce tekuté zlato, které vzniklo z trpělivosti, slunce a lidské vášně. A že Tokaj je místem, kde každá kapka vína chutná jako dědictví a budoucnost v jednom.