Algarve – region a historická země v pevninském Portugalsku, která pokrývá celou jižní část této země, tj. protáhlý pás podél pobřeží Atlantiku – 40 km dlouhý a 140 km široký – od mysu svatého Vincenta na západě po řeku Guadianu na východě (hranice se Španělskem). Správním centrem regionu je město Faro s mezinárodním letištěm a státní univerzitou.
Video:
Albuferia – místo, kde je celé Portugalsko
Nyní je čas na Albufeiru – jednu z nejoblíbenějších destinací v celém Algarve, nejvýznamnější město v centrální části jižního Portugalska. Albufeira je během turistické sezóny plná Portugalců a turistů z celého světa. Ubytovací základna je zde dokonale rozvinutá, takže si zde každý najde to své. Albufeira je velká, ale její historické centrum není tak velké. Návštěva Albufery proto nezabere mnoho času. Stojí však za to projít se historickým centrem Albufeiry. Jednou z nejvýraznějších památek v centru Albufeiry je hodinová věž (Torre do Relógio), která byla v 19. století zakryta železnou konstrukcí. V Městském archeologickém muzeu (Museu Municipal de Arqueologia) si prohlédnete archeologické artefakty nalezené v této oblasti a z vyhlídky Pau da Bandeira (Miradouro do Pau da Bandeira) je krásný výhled na celý oceán.
Vodní psi Algarve
A konečně originální kuriozita regionu. Černé, trochu připomínající pudly, kteří neviděli kadeřníka. Kdysi prý pomáhali rybářům s úlovkem. Dnes se jejich soutěže konají několikrát během léta na pobřeží Algarve. Mluvíme o místním plemeni psa, který rád plave, a dokonce se potápí! Během soutěže musí zvířata vylovit různé předměty ponořené v hloubce asi 30 cm. Upřímně řečeno, potápění pro ně nevypadá jako potěšení, pravděpodobně si přítomnost svých ošetřovatelů ve vodě užívají více….
Chutě Algarve
Místní kuchyně je založena především na darech moře, ale také na skvělé zelenině a ovoci vypěstovaném na rovinách upravovaných řekami. Náročné gurmány jistě potěší, že právě Algarve se pyšní největším počtem restaurací oceněných michelinskou hvězdou v zemi. Kromě obligátní sušené tresky bacalhau, která se připravuje na stovky způsobů, zde pravděpodobně najdete caldeiradas de peixe e marisco, což je druh dušených ryb a mořských plodů, a možná ochutnáte i percebes, korýše, který vypadá jako „mimozemšťan“, specialitu sbíranou s nasazením života na pobřežních skalách. A jako dezert nesmí chybět něco ďábelsky sladkého – z fíků a mandlí. Samozřejmě nelze nezmínit vína, zejména z Lagosu, Portimaa, Lagoa a Taviry – každá část provincie má svou specialitu. A milovníci pálenky mohou ochutnat medronho, silnou pálenku z rostliny zvané jahodník (borůvkovník).
Zdroj: Podroze