
Na severním pobřeží Španělska, jen pár kilometrů od francouzských hranic, se rozkládá město, které v sobě spojuje eleganci Belle Époque, divoké vlny Biskajského zálivu, baskickou hrdost a především – jednu z nejlepších gastronomií světa. San Sebastián (baskicky Donostia) je považován za kulinářský ráj, kde jídlo není jen nutností, ale formou umění, kultury a životního stylu. Toto město, s necelými 200 000 obyvateli, se může pochlubit více michelinskými restauracemi na obyvatele než většina metropolí světa – a právě proto se stalo Mekkou gurmánů ze všech koutů planety.
Baskická identita a hrdost
San Sebastián je součástí Baskicka, autonomního regionu s velmi silnou kulturní a jazykovou identitou. Baskové jsou známí svou hrdostí, odlišným jazykem (euskara) a především respektem k tradici a přírodě. Tato hrdost se promítá i do jídla – místní kuchyně čerpá z bohatého pobřeží, horských pastvin i hluboké úcty k surovinám.
Zatímco jiná města spoléhají na kuchařský um, v San Sebastiánu je to kombinace kvalitních ingrediencí, řemeslného mistrovství a odvahy inovovat, která vytváří nezaměnitelný gastronomický zážitek.
Pintxos – malé porce s velkým charakterem
Základním kamenem místní gastronomie jsou pintxos (čte se pinčos) – malé, často extravagantní jednohubky, které se servírují na chlebu nebo samostatně, a podávají se v bary a taverny v historickém centru města. Každý podnik má své vlastní speciality a styl, a proto je zvykem navštěvovat více barů za večer, dát si jeden pintxo a sklenku vína nebo txakolí (lehkého bílého vína), a pokračovat dál.
Na rozdíl od španělských tapas jsou pintxos složitější, nápaditější a často i technicky náročné. Můžete ochutnat například pintxo z grilovaného chobotnice s bramborovou pěnou, telecího líčka na červeném víně, křepelky s foie gras, nebo sladké pintxo z karamelizované hrušky s modrým sýrem.
Nejlepší oblast pro pintxos je Parte Vieja, staré město plné úzkých uliček, kde se bary tísní jeden vedle druhého a každý večer tu panuje živá a přátelská atmosféra. Mezi nejznámější podniky patří Gandarias, Borda Berri, La Cuchara de San Telmo nebo Atari.

Michelinští giganti a vysoká gastronomie
San Sebastián není jen městem barové kultury – je i světovou kulinářskou velmocí, pokud jde o vysokou gastronomii. V okolí města se nachází hned tři restaurace oceněné třemi michelinskými hvězdami:
- Arzak – rodinný podnik vedený legendárním kuchařem Juanem Maríem Arzakem a jeho dcerou Elenou, kde se spojují baskické tradice s avantgardními technikami.
- Akelarre – restaurace šéfkuchaře Pedro Subijany, s panoramatickým výhledem na oceán a vytříbeným degustačním menu, které osloví i ty nejnáročnější gurmány.
- Martín Berasategui – nacházející se nedaleko města, drží nejvíce michelinských hvězd ve Španělsku a je považován za genia moderní španělské kuchyně.
Tyto restaurace nejsou jen místem k jídlu – jsou divadlem, laboratoří a chrámem gastronomie, kde je každé sousto výstupem symfonie chutí, textur a barev.
Trh La Bretxa a úcta k surovinám
Když se zeptáte místních kuchařů, co tvoří základ dobré kuchyně, téměř všichni odpoví: suroviny. A právě ty nejlepší najdete na tržišti La Bretxa, které funguje od 19. století a je zásobárnou čerstvých ryb, mořských plodů, zeleniny, masa a sýra. Právě zde nakupují i ti největší šéfkuchaři.
Na trhu se snoubí staré řeznické a rybářské tradice s moderním přístupem, ať už jde o výběr masa z místních farem nebo tuňáka uloveného jen pár hodin před prodejem.
Město na břehu zálivu
San Sebastián není jen o jídle – je to také jeden z nejkrásnějších přímořských resortů ve Španělsku. Leží u zálivu La Concha, jehož ikonická pláž ve tvaru mušle patří mezi nejfotografovanější v Evropě. Promenáda s bílými zábradlími, elegantní hotely a kavárny vytvářejí kulisu, která připomíná luxusní letoviska 19. století.
Kromě La Concha stojí za návštěvu i pláž Zurriola, oblíbená mezi surfaři, nebo pláž Ondarreta, ideální pro rodiny. Město je obklopeno kopci jako Monte Urgull a Monte Igueldo, které nabízejí úchvatné výhledy na město a oceán.
Kultura, film a baskická hrdost
San Sebastián je také kulturním centrem – každý rok se zde koná slavný Mezinárodní filmový festival, který přitahuje hvězdy světového formátu. Město bylo v roce 2016 vyhlášeno Evropským hlavním městem kultury, a stále si udržuje bohatý kulturní kalendář – koncerty, výstavy, divadelní představení, jazzové festivaly.
Baskická kultura je zde přítomna na každém kroku – v jazyce, tanci, architektuře, lidových slavnostech i přístupu k životu. San Sebastián tak představuje harmonické propojení světovosti a lokální identity, což činí jeho atmosféru naprosto jedinečnou.
San Sebastián – město, kde chutě formují vzpomínky
San Sebastián není jen cílem pro milovníky jídla – je to životní zážitek, smyslová hostina a místo, kde se kultura, gastronomie a příroda snoubí do nezapomenutelného celku. Je to město, které si vás získá nejen svým jídlem, ale i svou elegancí, pohostinností a rytmem, který je hrdě baskický, ale otevřený celému světu.
Pokud hledáte místo, kde se chutě mění ve vzpomínky, kde je každé sousto poctou krajině a lidem, kteří ji obývají, pak San Sebastián čeká právě na vás – s otevřenou náručí, sklenkou txakolí a pintxem, na který nikdy nezapomenete.