Cestování nabízí nejenom možnost objevování nových krajů a kultur, ale také ochutnávání lokálních gastronomických specialit. Zde je seznam 12 exotických pokrmů z různých koutů světa, které byste rozhodně měli ochutnat.
1. Tom Yum Goong, Thajsko
Tato ostře kyselá polévka s krevetami je jedním z nejznámějších thajských pokrmů. Její jedinečná chuť je kombinací citronové trávy, galangalu, chilli, limetkové šťávy a krevet.
2. Sushi, Japonsko
Sushi, světoznámé japonské jídlo, je dokonalým příkladem jemné chuti a svěžesti. Syrové ryby podávané na malých porcích rýže, často doprovázené wasabi a sójovou omáčkou, jsou nejen chutné, ale i vizuálně atraktivní.
3. Tagine, Maroko
Tento pomalu vařený pokrm, připravovaný v hliněném hrnci s kuřecím masem, jehněčím nebo zeleninou, je základem marocké kuchyně. Jeho bohaté aroma a chutě pochází z kombinace různých bylin a koření.
4. Jerk Chicken, Jamajka
Jerk chicken je pikantní grilovaný pokrm, jehož jedinečná chuť je dána marinádou z chilli, tymiánu, skořice a dalších koření. Tento pokrm je symbolem jamajské kuchyně.
5. Ceviche, Peru
Ceviche, populární v celé Latinské Americe, ale původem z Peru, je příprava syrových ryb marinovaných v limetkové nebo citronové šťávě s cibulí, koriandrem a chilli.
6. Pho, Vietnam
Pho je tradiční vietnamská polévka, která obsahuje tenké nudle, hovězí nebo kuřecí maso a je podávána s bohatým, aromatickým vývarem a čerstvými bylinkami.
7. Durian, Jihovýchodní Asie
Tento „král ovoce“ je známý svým silným zápachem, ale milovníci tvrdí, že jeho chuť je nebeská. Je to určitě exotický zážitek, který stojí za vyzkoušení.
8. Kimchi, Jižní Korea
Kimchi, fermentovaná zelenina obvykle z čínského zelí a ředkviček, je základem korejské kuchyně. Je známé svou pikantní a kyselou chutí.
9. Moules Frites, Belgie
Moules frites, nebo mušle s hranolkami, je tradiční belgické jídlo. Mušle jsou vařené ve víně s bylinkami a podávané s křupavými hranolkami.
10. Peking Duck, Čína
Tento slavný čínský pokrm se vyznačuje svou křupavou kůží a jemným masem. Podává se s tenkými palačinkami, jarní cibulkou a sladkou fazolovou pastou.
11. Arganový olej, Maroko
Tento vzácný olej, získávaný z plodů arganového stromu, je nejen cennou gastronomickou ingrediencí, ale také součástí marocké kulinářské tradice, často používaný v salátech a k taginům.
12. Masala Dosa, Indie
Masala dosa je indická specialita, tenká křupavá placka z rýže a čočky, plněná pikantní bramborovou směsí. Podává se s chutney a sambar polévkou.
Masala Dosa, Indie
Každé z těchto jídel nabízí jedinečnou chuťovou zkušenost a odráží kulturu a tradice místa, odkud pochází. Ochutnání těchto specialit při návštěvě exotických destinací vám umožní hlouběji proniknout do místních kulinářských tradic a zároveň si užít nevšední gastronomické zážitky.